A Balassagyarmati Hegymászó Klub (továbbiakban BGYHK) 1991-től működik ezen a néven városunkban, mint az 1987-ben megalakult Természetbarát- és Hegymászó Klub jogutódja. A klubot Schuchmann Rezső (a BGYHK akkori elnöke) és Poldauf Ferenc (a BGYHK akkori technikai vezetője) alapította.

A Klub tagjai a legkisebbektől a tapasztalt mászókig, tavasztól őszig rendszeresen járnak a közeli sziklamászó helyekre, elsősorban a Mátrakeresztesen található, részben a BGYHK kezelésében lévő sziklafalhoz. A felnőtt, vizsgázott sziklamászók számára a közeli magashegységek, így a Magas-Tátra és az Alpok csúcsai sem ismeretlenek, de egyénileg több ország túra- és mászóútjait is bejárták.

A Klub kiveszi részét a város és a környező települések életéből is, sok olyan felkérésnek is eleget tettünk már, ahol speciális, alpin technikára volt szükség.Az ismeretek elsajátítása, napi szinten tartása céljából a klubtagok részére folyamatosan szervezünk tanfolyamokat. A fejlődés útján az alapfokú sziklamászó tanfolyam az első lépés, a klub 45 tagjából jelenleg 18 tag rendelkezik ezzel a vizsgával.

BGYHK  amely a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tagja, minden héten kedden és csütörtökön, délután 17.00 és 20.00 óra között tartja klubfoglalkozásait, a Művelődési Központban található műfalon. Ezeken a klubnapokon a már jelenlegi klubtagokon kívül szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki a fal- és sziklamászás iránt érdeklődik, és kedvet érez megméretni önmagát a műfalon, majd a megfelelő ismeretek elsajátítása után a szabadban, a sziklafalakon is.

 

 

Balassagyarmat, 2013. január 12.

 

                                                                                                                           Kalász Edina sk.
                                                                                                                            BGYHK elnöke

Monday the 22nd. Balassagyarmati Hegymászó Klub - a nonprofit hegymászó klub. Ezt a lapot az egyesület tagjai az egyesület vezetésével karöltve szerkesztik, fejlesztik. Az itt közölt tartalmak hitelességéért felelősséget nem vállalunk! .